Vraag & Antwoord


Heeft u een lening via De Krediet Makelaar? En heeft u vragen? Dan kunt u op deze pagina terecht.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Of begrijpt u het antwoord niet helemaal? Geen probleem. Neem contact met ons op. Dat kan via de telefoon of via e-mail. Wij zijn u dan graag van dienst. U kunt ook ons contactformulier invullen.

Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 17:30.

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een lening waarbij u een kredietlimiet krijgt en daarvan naar behoefte (via internetbankieren of telefonisch) geld kunt opnemen. U betaalt alleen rente over het opgenomen gedeelte. Naast rente betaalt u maandelijks aflossing. Dit is meestal een vast percentage (vaak 1%, 1,5% of 2%) van de kredietlimiet. Afgeloste bedragen kunt u weer opnemen tot maximaal de afgesproken kredietlimiet. Doordat u afgeloste bedragen weer kunt opnemen zit er geen einddatum aan deze vorm van lenen. De rente is variabel en kan gedurende de looptijd stijgen of dalen.

Voordelen doorlopend krediet

  • U hoeft niet in een keer het hele bedrag op te nemen
  • U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag
  • U kunt afgeloste bedragen weer opnemen
  • U kunt de lening altijd geheel of gedeeltelijk zonder extra kosten aflossen

Nadelen doorlopend krediet

  • doordat je makkelijk weer geld kunt opnemen, lossen veel mensen het krediet nooit helemaal af of duurt aflossen veel langer dan bij een persoonlijke lening
  • doordat de rente variabel is, kan de rente tijdens de looptijd van de lening stijgen
  • de betaalde rente is bij een doorlopend krediet – in tegenstelling tot bij de persoonlijke lening – tegenwoordig niet meer aftrekbaar als je de lening gebruikt voor verbouwing of verbetering van de eigen koopwoning
  • vanwege de mogelijkheid tot het doen van heropnames weet je nooit precies wanneer je van de lening af bent
Wat is een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het bedrag dat u leent direct geheel op uw rekening wordt gestort. U betaalt iedere maand een vast bedrag voor rente en aflossing. Het rentepercentage van de lening staat vast en de looptijd ook. Afgeloste bedragen kunt u niet weer opnemen, waardoor u precies weet wanneer u van de lening af bent.

Voordelen persoonlijke lening

  • Er geldt een vaste looptijd. U weet wanneer u van de lening af bent
  • U betaalt een vast maandbedrag
  • De rente staat vooraf vast waardoor u weet waar u aan toe bent
  • het geleende bedrag wordt direct geheel op uw rekening gestort
  • als de lening gebruikt wordt voor de verbouwing of verbetering van de eigen koopwoning is de rente – in tegenstelling tot bij het doorlopend krediet en het WOZ krediet – aftrekbaar voor de inkomstenbelasting

Nadelen persoonlijke lening

  • U kunt afgeloste bedragen niet weer opnemen. Hierdoor is de persoonlijke lening minder flexibel dan een doorlopend krediet
  • Bij sommige kredietverstrekkers kunt u de lening tussentijds niet boetevrij aflossen.
Kan ik lenen met een negatieve BKR notering?

Heeft u een negatieve BKR notering? Dan kunt u waarschijnlijk geen nieuwe lening afsluiten.

Kan ik ik mijn restschuld financieren?

Het verkopen van een woning levert niet altijd winst op. Het kan ook gebeuren dat de verkoper akkoord moet gaan met een verkoopprijs die lager ligt dan de openstaande hypotheek. Dan houdt u een restschuld over. Een restschuld die wel afbetaald moet worden.

Meefinancieren in nieuwe hypotheek
Als u na de verkoop meteen weer een ander huis koopt, sluit u daarvoor een nieuwe hypotheek af. In sommige gevallen is het mogelijk om de restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Dat is dan meestal de beste keuze. De kosten voor de hypotheek worden toch al gemaakt, en de hypotheekrente is lager dan de rente over consumptief krediet.

Lening afsluiten voor restschuld
Komt er geen nieuwe hypotheek, of blijkt het niet te lukken de restschuld daarin mee te financieren, dan blijft een consumptief krediet over. Daarbij kunt u kiezen tussen de hoofdvormen persoonlijke lening of doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening ligt alles vast (maandbedrag, rente en looptijd), een doorlopend krediet is flexibeler.

Rente over restschuld aftrekbaar
De rente die u betaalt over de lening voor uw restschuld is voor maximaal 10 jaar fiscaal aftrekbaar. Hiervoor is een tijdelijke regeling ingevoerd die geldt voor restschulden die ontstaan tot 1 januari 2018. Normaal gesproken geldt de hypotheekrenteaftrek alleen voor leningen die gebruikt worden voor het kopen, verbouwen of verbeteren van de eigen woning. De restschuld valt daar niet onder: de woning is immers verkocht. Om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen is deze tijdelijke regeling ingevoerd.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?
De meest voor de hand liggende lening voor een restschuld is de persoonlijke lening. Dan heeft u een helder aflosplan en weet u precies waar u aan toe bent. Voor de restschuld behoort ook een doorlopend krediet tot de mogelijkheden. Omdat er aan de fiscale aftrek van de rente geen aflossingseis zit, is het uw eigen verantwoordelijkheid of u aflost of niet. Bij een doorlopend krediet wordt wel afgelost, maar dat kunt u beperken door de maandtermijn zo laag mogelijk te stellen.

Belangrijk is wel dat u bij een doorlopend krediet voor een restschuld geen vervolgopnames doet. Ook al kan dat bij een doorlopend krediet wel – het geeft een heel ingewikkelde fiscale situatie. De opname wordt dan besteed aan iets anders dan het eigen huis, waardoor de rente over dat stukje dan weer niet aftrekbaar is. Wilt u dus uw restschuld financieren met een doorlopend krediet? Dat kan, de rente is 10 jaar lang aftrekbaar, maar vervolgopnames zijn niet handig.